Monday, December 5, 2011

Kantoi Santai : Buat malu diri sendiri.


         Suatu pagi, di bawah pohon yang rendang duduklah seorang pemuda. Semenjak tadi pemuda itu asyik memerhatikan seorang gadis cantik yang sedang berjalan di taman. Kecantikan gadis itu membuat pemuda itu jatuh hati.

Lalu, pemuda itu mendekati si gadis lalu memperkenalkan dirinya.
“Nama saya A’Gun. Sejak tadi saya asyik memerhatikan saudari. Saudari sungguh anggun dan cantik. Saya telah jatuh hati pada saudari.”

Si gadis tersenyum lalu menjawab,
“Saudara silap. Adik saya lebih muda malahan jauh lebih cantik dan anggun jika dibandingkan dengan saya. Adik saya ada di belakang saudara.”

Pemuda itu menoleh ke belakang dan tiada sesiapa di belakangnya.
 Saudari tipu saya ya...”

Si gadis menjawab
“Saudara yang tipu saya.... Sebentar tadi saudara menyatakan saya cantik dan anggun, tapi kenapa saudara perlu menoleh ke belakang mencari gadis lain.”

Si gadis pun beredar..... Pemuda itu tercengang....!

Kisah ini diuabahsuai daripada sebuah buku "Falsafah Kehidupan Masyarakat China"

Titik Santai :  
Setiap yang kita tuturkan haruslah seiring dengan perlakuan kita.
Jangan cakap lain, tapi buatnya lain... 
Peringatan di sebalik kisah di atas...

17 comments:

  1. salam

    betul tu, orang akan mudah tertarik pada kecantikan

    ReplyDelete
  2. ops, kenapa panas je hati ni...tak kan terasa kot haha...

    Betul, tutur kata haruslah seiring dgn perlakuan kita :)

    ReplyDelete
  3. huhu..nak ngorat tapi ayat tak cukup power..senang2 kena tipu.huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. sikologi yang mmbantu mengembangkan minda..he..he..salam kenal..(^_^)

    ReplyDelete
  5. alahai .. kesiannya .. huhuhu :D

    ReplyDelete
  6. tq sbb sudi ke blog akak sudi datang selalu ye..
    padan muka cina tu kan.. malah bukan cina je mamat mana2 pun, biasalah sihidung belang, pantang nampak perempuan berdahi licin.. mulalah nak 'mencuba' nasib... kalaulah ramai ppn macam sigadis tu, x mudah termakan pujuk rayu.. aman dunia...

    ReplyDelete
  7. jangan menipu diri sendiri untuk mendapatkan sesuatu yang diingini

    ReplyDelete
  8. npk beno tpuenyerrrrrr.ndai nk mngorattt

    ReplyDelete
  9. walaupun entri ini pendek, tapi mesej atau sindirannya amat tajam sekali.

    saya suka.

    ReplyDelete
  10. NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow

    ReplyDelete
  11. bagus!!!cekap gak gadis nie..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  12. cheh xgune punye laki...haha :p nk yg cun lebih jer..haha nice scene ! :D

    ReplyDelete
  13. kalau saya pun menoleh.. biasalah semangat ingin tahu manusi.. cuma menoleh untuk memastikan betul atau benarkah kata-kata si gadis.. klu saya lah kan da lama saya terangkan kat gadis tu~ kikiki.. takdenye nak tercengang.. :p

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Tinggalkan Komen Anda.
Pada mereka yang mahu meninggalkan komen tanpa ada gmail, SILA KLIK PADA Anonymous.