Tuesday, January 3, 2012

Man Of Honor/Glory Jane: Pupuk Semangat Juang. (Review)

Salam Sejahtera 
Tamat sudah drama korea Man Of Honor / Glory Jane. Drama yang mempunyai 24 episod ini berjaya memberi impak yang mendalam dalam rutin hidup ini. Kesabaran menanti drama ini setiap minggu di laman drama wiki akhirnya tiba penghujungnya. 

Refleksi Diri :   
  1. Hakikat hidupnya tidaklah semalang yang sedang dia lalui membuat saya begitu mengerti makna KESYUKURAN. Sikap positif watak Yun Jae In membuatkan kita berfikir, sesukar manapun kehidupan, kita harus harunginya. Fighting !!!
  2. Banyak sikap positif yang ditunjukkan watak Yun Jae In dan wajar dijadikan contoh kepada kita semua. Senyuman yang cukup comel pada waut wajah gadis ini.
  3. Suka semangat juang yang ada dalam diri Gim Yeong Kwang dan Yun Jae In.
  4. Terharu dengan kisah keluarga Gim Yeong Kwang terutama watak emak dan nenek dia.
  5. Drama yang berunsurkan pengorbanan dalam aspek cinta dan keluarga. Walaupun kisah cintanya mereka tidak jelas kelihatan namun pengorbanan di sebaliknya mengaitkan segala yang berlaku
  6. Kepada mereka yang kaki drama Korea, rekamankan kat kalian tengok drama ni. Tapi unsur cintan cintun memang kurang ya. (harap maklum)
  7. Ending agak slow sikit.. tu jer.... 
Watak Yang Meninggalkan Kesan :   
 
Yun Jae In

Gim Young Kwang

Seorang Perancang Yang Baik !!

Watak Air Mata Santai Leeza : 

Watak Kejam Maut :   Benci giler
------------------------------------------------------------------------------------------------
Nilai dan Pengajaran : 4.5 Bintang
Watak dan Perwatakan : 4.7 Bintang

KESELURUHANNYA : 

Titik Santai :  
Sekali lagi, saya bukanlah kaki drama korea
Hanya pilih drama yang akan memberi pengajaran kepada diri saya untuk melalui kehidupan ini dengan lebih bermakna.
Dalam setiap drama pasti dapat memberi tauladan kepada kita untuk memajukan diri. 
"Pastikan Esok Lebih Sempurna"
Fighting !!!
**Siapa yang nak drama ni, boleh lah minta, dah complete download 24 episod.**

21 comments:

  1. layan korea aja2 fighting :)

    ReplyDelete
  2. rajinnya review..hee..

    *tapi memang seronok kalau tengok cerita yg ada isi dari cerita yg tak ada apa2...

    ReplyDelete
  3. sy tak boleh nak layan lah drama korea ni...sebab panjang sangat episodnye...hehe... (",)

    ReplyDelete
  4. sudah di clik :) jom menabung

    ReplyDelete
  5. wah..5 bintang..mesti best nie..tgk drama korea kat mana??beli dvd ke atau tgk kat tv???

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  6. cerita korea Ok...!!
    Tak salah kalau suka...kekekeke

    ReplyDelete
  7. wah, syoknya .. dah lama tak tgk citer korea. nanti nak try la tgk citer ni. nak feel. hehe.

    ReplyDelete
  8. waaaaaaaaaa
    ada geng minat cita ni..
    boleh mntak tak ?
    nakkkkk3 episod 17-24.
    nak tgk kat maaduu , mak aih line sloe gila T__T

    ReplyDelete
  9. Drama ni nengok gaya macam sedih je bunyinya ...

    ReplyDelete
  10. Benjy tak pernah tengok cerita korea mungkin kalau nengok pasti terpikat rasanyalah ... :-)

    ReplyDelete
  11. Sebenarnjay Benjy suka nengok drama cerita aksi dan pahlawan2 purba ... yang jiwang2 tak berapa minat :-)

    ReplyDelete
  12. Tahniah kerana berjaya menghabiskan 24 episod .... bukan senang nak mantain 24 episod full hanya orang yang sabar je mampu buat tu :-)

    ReplyDelete
  13. Esok Benjy nak telefonlah kedutaan Korea ... ada kerja kosong ke kat situ .... hehehehehe :-)

    ReplyDelete
  14. wah. dah lama tak tengok cerita korea. nak?? ;)

    ReplyDelete
  15. huhuhu rajin tengok drama patut lah ayat anda sangat tersusun kata agak puitis dan pemikiran anda kritis.. haha.. orang macam anda ni berjiwa lemut dan matang.. thumbs up

    ReplyDelete
  16. belum pernah lagi tengok cite ni..huhu

    ReplyDelete
  17. wahh..siap de character review lagi..:D

    ReplyDelete
  18. ada nampak iklan citer ni kat tv ari tuh. mcm best. tp umah bujang, mana ada astro. terpaksa cari port nak donload...

    ReplyDelete
  19. As Salam sis.....x de link utk download ke? Sy nk dwnload cite ni....cikcute08@yahoo.com.my

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Tinggalkan Komen Anda.
Pada mereka yang mahu meninggalkan komen tanpa ada gmail, SILA KLIK PADA Anonymous.