Wednesday, June 6, 2012

Lepak Makan: Makanan Yang HOT di Tawau

Salam Sejahtera ...  HeLLo0o0o...

Kembali lagi dengan kisah percutian di Tawau. HEAVEN OF FOOD amat bertepatan diberikan kepada negeri TAWAU. 4 hari menghabiskan masa di TAWAU, memang perut ini sentiasa penuh dengan makanan, nafsu makan tidak lengkang dek masa. Haaaaaaa............ 

So, kalau korang nak ke Tawau, jangan sesekali lepaskan peluang menikmati makanan yang ada kat sana. Serius meletop sih... Jom roLL santapan Santai Leeza.... 

Terjah kedai makanan area Heritage (hujung deretan Hotel Heritage) memang best. Gerai 24 jam!
dan, Kedai yang bernama KOPITIAM, old school sikit lah kedai ni (ala-ala vespa gitu).

 Mula-mula dapat mee kering jer without apa-apa kuah, terkejut jugak. Tiba-tiba datang sorang minah ni, tuang kuah kicap tu...
Tak ker berhasap-hasap depan mata. Amek kau... panas tu tak payah cakaplah kan.

Ni hidangan PALING BEST PALING FAVOURITE ar kat sana!! 
U all kena cuba Pisang Goreng + gula merah + cheese... Pasti leeza rindu Sanggar Cheese ni.
KL ada tak???

Sekarang leeza nak bawa u all kat area tepi laut. Deritan gerai makan JAWA. Antara yang mantop di sini :

4.5 bintang... 0.5 sbb kurang ais. Kalau ais lagi banyak.. memang mantap!

4.5 bintang... 0.5 lagi sebab terlebih air.....
A B C + Milo tabur + cincau (ramuan-ramuan abc).

Makanan yang perlu dinikmati secara umumnya: 
leeza tak ingat lah tempatnya, sbb kawan bawa ronda-ronda Tawau sampai pening! haaaaa

Mee Tauhu... Sedap sangat!! Sarapan pagi sebelum bergerak ke Pulau Mabul.

Menu akak leeza... Nasi Kuning... Konsep macam Nasi Lemak di semenanjung.


Gado-gado di Tawau (mungkin kedai ni jer) memang best!
-area Kampung Titingan 8, poskod 91000-
siap poskod lagi leeza bagi. haaaaaa

  
Soto Banjar Bebola Daging... Panjang tak nama?
Haaaaa............

 Ni decor kedainya... U all memang kena terjah kedai ni kalau pergi Tawau!!

Yang Terakhir yang MANTOP di Tawau....
 NASI LALAP...
Lalap mata leeza lepas makan ni... haaaaaaaaaaa


Titik Santai :
A da 1 jenis buah yang leeza tak sempat nak rasa. Apa nama tah...



18 comments:

  1. ni boleh jadi host jalan2 cari makan ni. hihi.

    ReplyDelete
  2. uwaaa..JELEZ .T_T
    maw balik Tawauuuuuuu...T_T
    besnya kak...mcmna akk boleh sampai d Tawau ni~~~waaaaa

    ReplyDelete
  3. @Redha Rahimi
    sedap der semuanya.. tak ada yg tak sedap.....

    ReplyDelete
  4. @Cik Lyeen
    seminggau di sabah. 4 hari di tawau. dan 3 hari di KK...
    tawau singgah juga di rumah momoi. kenal?

    ReplyDelete
  5. banyaknyeee makanan..terliuq

    ReplyDelete
  6. perghhh semua lazat!! mulalah perut berdangdut tgk suma gamba tu ahha

    ReplyDelete
  7. blog ni mcm blog jalan2 carik makan da.. hehe..

    abc + milo tabur tu nampak sedap..

    ReplyDelete
  8. pisang goreng ngn cheese tu mmg marbeles la.. :)

    ReplyDelete
  9. best makanan......

    ReplyDelete
  10. pergh sedapnyer....
    wahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  11. haha tawau?

    xpenah makan lg pisang tu

    ReplyDelete
  12. buah terap.. kan2?

    ReplyDelete
  13. pernah makan ambuyat..sedap gak..huhuhu..

    ReplyDelete
  14. Waaa... x sabar nk ke sana.. jumaat ni nk bertolaj. In shaa Allah.

    Jemput dtg blog

    www.bidadarigojes.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. Boleh cuba menginap di Univilla Homestay.
    http://www.univillahomestay.com

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Tinggalkan Komen Anda.
Pada mereka yang mahu meninggalkan komen tanpa ada gmail, SILA KLIK PADA Anonymous.