Wednesday, October 24, 2012

Hasilkan Buku Skrap Yang Baik

Salam Sejahtera ... (Anyeong Ha Seyo) HeLLo0o0o...

Kali ni leeza nak share berkaitan kekreatifan kita menghasilkan buku skrap. Masa zaman sekolah dulu, main taram jer buat buku skrap. Semester ni ada assignment yang suruh buat buku skrap. Hadoii.. malas der.... 

   1stly, leeza nak bagi tahu gambar2 yang leeza upload kan ni, bukanlah hasil leeza tau. Tak sempat nak snap lah hasil group leeza. Actually hasil kami tak sehebat gambar-gambar yang leeza snap ni.

   Nak menghasilkan buku skrap tidak lah susah sangat pun. Yang penting kita kena KREATIF dan ada DAYA IMAGINASI yang unik. Haaaa... Lepas tengok contoh-contoh kawan ni, barulah leeza terfikir, kenapa lah leeza tak pernah terfikir untuk buat semua tu. 

1. Kita mestilah dah tahu tema warna kita. Janganlah pilih satu jer warna. Pilihlah dalam 3-5 warna. Jangan terlalu banyak warna. Serabut nanti. 
2. Pastikan kita ada lah letak gambar-gambar yang cute-cute ni.. Macam contoh kat atas ni. haaaaa

3. Tengok hasil kawan leeza ni. kreatif bebenor. Rajin pula tu gunting-gunting... Hasil yang thumb up!

4. Page yang ok lah... ada gambar-gambar. Macam album dah jadinya ni... 

5. Kalau untuk muris sekolah, tak perlulah letak bibliografi (yang page warna hijau tu).

Demikianlah contoh buku skrap. Harap mereka yang bakal menghasilkan buku skrap. Buatlah sekreatif yang mungkin. Bagi ada timbul-timbul, terkeluar gambar 3D ker... comform teruja cikgu yang mengajar. 

       TITIK SANTAI : 
Terima kasih kepada rakan leeza yang sudi memberi leeza snap gambar buku skrap dia ni. Seterusnya, menjadikan contoh dalam entri ni. Sesungguhnya, kawan leeza sorang ni memang kreatif pun. Daya imaginasi di luar kotak fikiran adakalanya. haaaaaaaaaaaaaaaaaa


29 comments:

  1. cantik sample2 buku2 srap tu....

    ReplyDelete
  2. kali last buat masa kat kolej 10 tahun dulu

    ReplyDelete
  3. cantik... kalau nak baca pun rasa ceria je

    ReplyDelete
  4. cantik. memang kreatif diorang buat =D

    ReplyDelete
  5. Ohh...lupa pulak. Cuba cari Chicken Soup for the Scrapbooker's Soul :)

    ReplyDelete
  6. rajinya..actually dah lama dah lan tak buat buku skrap..aritu ingat nak buat sekali tapi bile meterial suma dah kumpul rasa malas pun datang..adeiii...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  7. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!

    ReplyDelete
  8. fuyoo ... lama dah tak buat buku skrap

    ReplyDelete
  9. Wah! cantik sangatlah buku skrap ni..mmg kreatif...:)

    *Comment box dah reset kpd blogger semula, br perasan tak ada backlink..

    ReplyDelete
  10. dulu2 suka buat juga... n selamat hari raya aidiladha juga ye

    ReplyDelete
  11. Kreatif. Kalau membaca tidaklah raa boringkan. :-)

    ReplyDelete
  12. tengok buku skrap ni, teringat zaman sekolah rendah.....

    ReplyDelete
  13. Cantik dan comel..nanti bolehlah amik ilham dr cni kan kak?keke

    ReplyDelete
  14. sue suka bab mcm ni..rasa mcm lebih puas dr beli yg siap dah..:D

    ReplyDelete
  15. Kreatifnya Leeza...jealous you, nak buat tak pandai.

    ReplyDelete
  16. ...Kreatif sngatlah...:*

    ReplyDelete
  17. jeles tengok!!!!!!!@!!!!!!!

    ReplyDelete
  18. cantik and kreatif lah pembuatnyerrrr!!!! kemas lagi menarik untuk dibaca>>>>

    #cantik sangat....

    ReplyDelete
  19. .............

    ReplyDelete
  20. menarik utk dibaca... kalau lah pembuat buku skrap ni dpt membantu saya.....
    #KREATIF SANGAT

    ReplyDelete
  21. menarik dilihat.... kalau lah pembuat buku skrap ni dpt bantu saya.... hehehe...
    #CANTIK SANGAT

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Tinggalkan Komen Anda.
Pada mereka yang mahu meninggalkan komen tanpa ada gmail, SILA KLIK PADA Anonymous.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...