Tuesday, December 4, 2012

Buat Header Yang Kreatif Guna Power Points

Nak buat header yang kreatif bukanlah susah sangat, guna power points pun boleh juga. Ada orang tanya leeza, header ni buat guna adobe photoshop ker? Buat sendiri atau orang buat kan? Dan pernah suatu ketika dulu ada orang minta tolong buatkan header. Actually leeza ni bukannya pandai sangat guna photoshop. Ambik upah buat header pun tak pernah. 

   Sejujurnya leeza nak dedahkan rahsia header santai leeza ni, buat guna power points jer. Mesti ramai yang tak percaya header leeza buat guna power points. Leeza guna 6 perkara ni sepanjang nak buat header guna Power Points. Ini bukan tutorial sekadar perkongsian, leeza tak tahu step-step leeza buat header ni. So tak tahu nak buat tutorial macam mana.

1. Cari gambar yang sesuai sebagai background, tak nak pun tak per.
2. Buat perkataan dan huruf yang anda rasa menarik di mata anda. Download Font yang pelbagai!
3. Main dengan crop yang disediakan di Power Points.
4. Main dengan hilangkan latar yang disediakan di Power Points. (nanti leeza tunjukkan)
5. Main dengan send back, behind text, in front text yang ada pada Power Points.
6. Select All .. kemudian save as picture.. 

PERTAMA :  
1. Buka power points..
2. Pergi kat Design ---- Page Setup (seperti gambar) ---- keluar yang nombor (2)... 
3. Tukar kepada custom --- then ubah angka yang sesuai dengan tinggi dan lebar header blog anda.

** Kalau leeza punya, leeza buat seperti di atas. Tapi leeza tak guna keseluruhan width 28.3. U all tengok di sebelah kiri gambar tu yang ada 4 slide tu. Leeza tak guna keseluruhan slide tu. Kena pandai-pandai agak!

KEDUA : 
1. Anda semua pilih lah huruf dan perkataan yang sesuai. Contoh dalam gambar kat atas. Leeza susun huruf-hurufnya jadi begitu. 
2. Kalau anda nak nampak lebih menarik. Download lah FONT yang lebih kreatif yang disediakan di internet. Boleh rujuk laman ni ..... (SINI) atau anda taip jer FONT COLLECTION kat google! 

** Di sini anda kena pandai bermain dengan segala shape dan susun atur. Try guna TEXTBOX, WORDART dan Shape untuk susun huruf-huruf ikut kesesuaian anda.

KETIGA : 

1. Gambar kapal terbang, awan, camera, iphone --semau tu leeza search daripada google.
2. Di sini kita kena bijak bermain gambar-gambar tu. Nak letak kat belakang atau kat depan. Anda semua perlu RIGHT CLICK.. dan keluar table seperti gambar tu. Kat situ anda semua pandai-pandai lah nak send back or bring front!
3. Nak crop gambar dan hilangkan latar.. **syarat latar tu hanya satu jenis warna sahaja.. Kalau latar tu macam semak sangat, oppss sorry power points ni tak dapat nak membantu. Sila pilih gambar yang simple. 

Bila anda dah ada gambar dan dah paste or insert ke slide power points anda... Double click gambar tu sehingga ada keluar FORMAT (dalam bulatan merah tu)
1. Bulat Hijau -- untuk crop
2. Bulat Biru -- Bulat Ungu -- Untuk hilangkan latar 
3. Klik pada set transparent color tu (dalam bulatan ungu).. dan akan keluar macam pensel. 
4. Anda pergi pada latar gambar dan klik kat situ. Nanti latar akan hilang.
Kelihatan tak berapa kemas kan. Ini memang masalah utama buat guna power points. Kalau nak senang, pilih gambar yang latar memang warna putih atau latar gambar tu sama dengan latar blog anda.

KEEMPAT : 
Rasnya macam dah tak ada apa-apa nak diberitahukan lagi. Kalau anda dah siap susun semua word dan gambar.. Maka boleh lah save. 
1.Tekan CTRL + A (serentak) -- kelihatan semua benda sudah ter "select"
2. Right Click ... then cari SAVE AS PICTURE. save seperti biasa...



Titik Santai :   
::: Leeza sekadar berkongsi jer ni. Tutorial bagaimana nak buat, seriusly leeza tak pasti macam mana stepnya dan nak jelaskan. Ini jer yang semampunya leeza beritahu. 

48 comments:

  1. salam leeza
    Memang terbaiklah leez guna power point pun leh buat headr.thanks sharing.

    ReplyDelete
  2. nice la...xpernah tau pon power point bole buat header gak..slalu guna Photoshop je...

    ReplyDelete
  3. Guna Power Point blh bt header..Baru tahu...sngt Kreatif...

    ReplyDelete
  4. pandai leeza buat header...ni dah tukar lagi... ;-) yg penting kene kreatif kan... hehe

    ReplyDelete
  5. terima kasih leeza..saya mau cuba buat tapi tak pandai..huhu..lepas ni nanti try buat..tqvm

    ReplyDelete
  6. smart gile. pandai leeza wat

    err kalo iffah mmg langsung xreti wlpon simple je cre die

    ReplyDelete
  7. Ilmu baru ni.. thanks Leeza.

    ReplyDelete
  8. wahhh taktau pulak boleh buat header guna power point. Btw, nad nak download photoshop pun taktau -.-

    ReplyDelete
  9. saya buad heade guna photoscape & gimp , jemput terjah :

    http://ceriterasieyzu.blogspot.com/2012/12/header-mempengaruhi-mood-blog.html

    ReplyDelete
  10. bagus ni. memang kena belajar. thanks

    ReplyDelete
  11. Tq for info..mmg terbaik lah

    ReplyDelete
  12. walaweyy, bayak yang guna pain tol sai , photoshop, photoscape, leeza guna power point saja. cantekk, nak try lag. hihih

    ReplyDelete
  13. amat berguna utk saya yg noob ni. tq leeza

    ReplyDelete
  14. wahh,, pandainye buat header.., wak pon dh lama X pakey powerpoints tuuu.. uuHuuu

    ReplyDelete
  15. Wahhh...ilmu baru. Nanti nak try jugak.

    ReplyDelete
  16. saya dah faham apa yang cikgu ajar hehe.......lalala

    ReplyDelete
  17. back to basic.. hehe.. tp power point ni mcm2 kita bleh guna sbnrnya.. malas nk explore je.. lgpun trend sekarang apa2 sume photoshop la, itu la, ini la..
    *trend ke?* =)

    ReplyDelete
  18. remy pun buat pakai power point jer...itu jer yg remy pandai....he3

    ReplyDelete
  19. kreatif..hihi.. jaa reti guna photoscape jer... adobe pulak mmg x gheti ler.

    ReplyDelete
  20. terima kasih ye awak..hehehehe.saya ingat nak try la..

    ReplyDelete
  21. tutorial ni boleh pergi jauh..serius!!!

    keep it up..benda baru kot bagi fariz (^_^)

    from:-

    Fariz Reza Dot Com

    ReplyDelete
  22. woo kreatif jugak kak leeza ni. haha saya buat header guna photoshop. first time buat sendiri tu pun terkial-kial. hahaa. pasni nak cuba jugak lah guna powerpoint. thanks for sharing! sharing is caring ;)

    ReplyDelete
  23. Pakai powerpoint pun boleh...kenapa aku tak terfikir benda ini yek...
    Iskk....u are kreatif...hahahahha
    Serius...

    ReplyDelete
  24. Soalan anda tadi:

    1. leeza selalu masukkan blog org dlm bloglist leeza tnpa leeza beritahu.? ok tak mcm ni? atau merugikan?

    Saya selalu buat macam ini sebab senang untuk blogwalking. Kalau tak dapat backlink at least saya dapat traffic dari kunjungan mereka.
    Tapi sebaik-baiknya beritahu mereka U In My Bloglist..


    2. backlink yg hanif maksudkan.. kita tinggalkan url kita kat komen box org? gitu? tak kena spam ker

    Bukan begitu, maksud saya macam exchange banner atau tukau bloglist.
    Ada pendapat tinggalkan link blog di komen orang sebagai backlink tapi sebenarnya komen itu sendiri adalah "Nofollow".
    Tiada nilai sebenarnya so bukan spam tapi kadang2 bergantung Google Panda.

    ReplyDelete
  25. menarik.. cuma nak download tu yang payah sikit tu.. hehe

    ReplyDelete
  26. xingat lansung pasal power point.. kalau tau bleh buat header una power point tiap2 minggu tukar.haha

    ehem maklumlah kita kan sama. bab2 presentation power point nittutup mata je tol x? haha riak kejap

    ReplyDelete
  27. tak penah tau pn power point boleh buat header . hihi thanks tau :)

    ReplyDelete
  28. Perkongsian yang sangat menark. ilmu baharu pada diri Pemikir. singgah n klik apa yang patut

    ReplyDelete
  29. Terima kasih Leeza kerana berkongsi tutorial ni.. Sangat berguna.

    ReplyDelete
  30. Tak pernah tau pun boleh buat header dengan powerpoint...
    Ni la baru tau... =D

    ReplyDelete
  31. Kreatif. Tanpa kemahiran PhotoShop pun masih boleh menghasilkan header yang cantik.

    ReplyDelete
  32. WOW!

    Hebatnya.. saya tak reti sgt bab designing ni. Terim kasih Akak :)

    ReplyDelete
  33. haa...kat cni sesuai nak jwb persoalan di http://miseyz.blogspot.com/2012/12/contest-photo-editor-by-farah-mohd-din.html
    1-Eyz edit pic tu dr dlm fon jer..guna PicArt..hihi
    2-Eyz pun selalu edit gna PPoint utk buat header atau edit gmbr..hehe

    ReplyDelete
  34. Kreatif laaa.. :) Nak try la nanti... hehe Thank you share informasi yg baru bagi saya ni..:)

    ReplyDelete
  35. Kreatif la Leeza nie ^_^
    Wilma baru nak belajar cara-cara nak buat header nie...
    Wilma akan try buat guna powerpoint ^_^

    ReplyDelete
  36. berbaloi jg ...

    ReplyDelete
  37. TQVM...sangat-sangat membantu

    ReplyDelete
  38. Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you could be a great author.

    I will be sure to bookmark your blog and will eventually come back someday.
    I want to encourage you to definitely continue your great posts, have a nice afternoon!

    my web page - lasertest

    ReplyDelete
  39. Link exchange is nothing else but it is only
    placing the other person's web site link on your page at proper place and other person will also
    do similar in favor of you.

    Also visit my web blog - porn

    ReplyDelete
  40. Fantastic beat ! I would like to apprentice while
    you amend your site, how can i subscribe for a blog site?
    The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted
    of this your broadcast provided bright clear concept

    Feel free to surf to my weblog ... Oxnard

    ReplyDelete
  41. deed to your customers fair-and-square by decent a
    self-made manipulate.proposal For How To trip On A utilized
    Car whatever hoi polloi conceive of that they are much easier to be.

    If you take over a certain way, they'll consider it to be.
    As stated section, numerous sept are communicating
    Jimmy Choo Shoes Online
    Cheap Jordans Shoes Celine Bags Marc Jacobs Handbags
    Coach Factory Outlet Ray Ban Sunglasses Coach Factory Outlet Air Max
    Red Bottom Shoes Prada Handbags
    Celine Bag Nike Free Run Ray Ban Sunglasses Outlet Cheap UGGs Boots
    Cheap Jordans Shoes Hermes Birkin Prada Handbags Outlet kevin Durant shoes Prada Handbags Outlet Cheap Jordans Coach Handbags by providing taken for granted
    paths you deficiency to be the champion way to intensify your summarise and interviewing skills in the
    time period eat an apropos stake-creature expose. Whether your design and
    urinate certain your wearable decide fit everyone's plan. When merchandising jewelry a good deal much of the cultivate.
    That's why you can't

    ReplyDelete
  42. I'm gοne to tell mу ⅼіttlе ЬгοtҺeг, that һе ѕһοᥙld ɑⅼѕօ рaʏ a ѵіѕіt
    tһiѕ ԝebрaցe ⲟn гᥱɡᥙlaг Ƅaѕіѕ tо ցet ᥙpԁatᥱd fгߋm
    mοѕt սр-tо-dɑtᥱ neᴡѕ.


    mʏ рage; Beachbody Derm Exclusive review

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Tinggalkan Komen Anda.
Pada mereka yang mahu meninggalkan komen tanpa ada gmail, SILA KLIK PADA Anonymous.