Friday, January 25, 2013

Masalah Bila Murid Tidak Faham

Masalah Bila Murid Tidak Faham
Leeza nak cerita sikit pasal masalah yang paling kronik yang dihadapi sepanjang minggu ni. Masalah yang buat leeza rasa nak "menangis" bila difikirkan semula.. Apa leeza cakap, murid langsung tidak faham.
SITUASI 1 :  
Cikgu : Semua senyap dan pandang depan !! (nada suara dah cukup lantang dah, sebab bengang murid bising bukan main lagi)

Murid : Tiba-tiba satu kelas angkat dua-dua belah tangan!

(Leeza hanya mampu diam, nak gelak ada, nak marah pun ada. Akhirnya, leeza cakap turunkan tangan dan duduk... Leeza sendiri blur dah nak buat apa!!!)

SITUASI 2 : (Kategori kurang BUDI BAHASA)
Cikgu : Beratur dan senyap.
Murid : (bertutur dalam bahasa Mandarin) Cikgu ni leceh.. giler!
Cikgu : Menoleh dan terus sound budak tu.

SITUASI 3 : (Di mana hilangnya adab)
  1. Bila seseorang murid begitu selamber untuk berkata buruk tentang cikgu. Contoh perkataan yang selalu leeza dengar, "cikgu ni giler" ... "ba**an*... c*l*k* .... 
  2. Bila murid boleh berlari sambil makan nasi berlauk???? 
  3. Bila seorang guru menegur sesuatu yang tidak wajar dilakukan, mereka akan menjawab "saya tidak suka"...
Pendek kata, leeza sendiri tengah usaha untuk positifkan diri leeza. Tidak kira apa pun, itu semua tanggungjawab. Try to be happy, then maybe my life will be more colourful.
 

TITIK SANTAI :: :: ::  
Masa buat entri ni, leeza rasa sayu sangat. Sedih memikirkan anak-anak bangsa yang demikian. Leeza harap satu hari mereka sedar akan apa yang mereka lakukan ini. Leeza cuba yang terbaik.... :-(
 

39 comments:

  1. tugas nak mendidik nie bukan satu tugas yang mudah..thumbs up kat leeza sebab terus bersabar dan mendidik generasi muda kita.. :D

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  2. Abgwan pun merasainya...situasi kita sama...sedih2...

    ReplyDelete
  3. payah jugak jadi cikgu nie.. kene penyabar orgnye.. sabar yew kak leeza :)

    ReplyDelete
  4. Sabar jelah...

    Ehh , kak Leeza cikgu ka?? baru tahulah..
    sekolah kebangsaan or menengah kak leeza?? :)

    ReplyDelete
  5. besar cabarnnya utuk menjadi seorg pendidik ni kan..byk2 kan bersabar ye

    ReplyDelete
  6. tugas pendidik adalah terima anak muridnya degan terbuka. kadang2 bila tgk telatah mereka boleh senyum sorang2. macam2 ragam.:)

    ReplyDelete
  7. selamat pagi cikgu :)

    anggap je murid murid tu semua kawan..

    ReplyDelete
  8. Sabar kunci kejayaan
    Salam kenal

    ReplyDelete
  9. beLog FakhRuru dtg menyinggah!! ^^ sbar jer lar yek.. inilah tgas guru yg prlu dlksanakan.. gru stu tgas yg pling byk phala dpt, n snang jgk dpt dosa.. so pk2 kn lar yek.. all the best!!

    ReplyDelete
  10. bersbrla kak..mnjadi seorng guru mmg bukn seng..tu la cbrnnyer..mmg kne selalu pk positif

    ReplyDelete
  11. Sabar ek kak..entahlah macam manalah turn Eyz plak nanti..hoho..

    ReplyDelete
  12. Sabar je la, mudah2an dipermudahkan.. Murid sekarang advance, cikgu pun kena lagi advance.... ;-)

    ReplyDelete
  13. salam leeza :)

    cikgu rupanya leeza nih...^__^

    harapan yg murni...leeza...

    ReplyDelete
  14. murid sek rendah pun dah x respect cikgu apatah lg kalo murid sek men.
    so far, saya punye students ok lagi..huhu

    ReplyDelete
  15. itulah antara cabaran seorng guru..sabo je la

    ReplyDelete
  16. selamat pagi cikgu leeza..:) heheh pengalaman mengajar tu best kan..tersimpan seribu satu kisah..:) teruskan usaha murni cikgu ye..:)

    ReplyDelete
  17. SJKC ?? perghhh ..seronoklah tu .. boleh cakap cina lah lepas ni kan.. huhu.. =p

    ReplyDelete
  18. erm.. susah juga kalau xfaham bahasa diorang. entah apa la yang diorang bebel pasal kita.huhu sabar je lah.. ajar subjek apa?

    ReplyDelete
  19. zaman akak student dha mcm ni..turn kami nnt xtaw la budak2 cmana..smkin mncbr..

    ReplyDelete
  20. keje apa pun banyak dugaan dia. sabar ye kak Leeza.
    btw kak Leeza tau bahasa mandarin ek? hebat lah :D

    ReplyDelete
  21. Cabaran mendidik bukan mudah...insyallah besar pahala bila bersabar..

    ReplyDelete
  22. cikgi ...baru sy tau ..bnykan sabar..usaha yg sangat murni.

    ReplyDelete
  23. mmg kena tanam dan tebalkan kesabarankan dalam situasi mcm ni, sekurang2nya leeza tabah dan sabr,..

    kalu nur entahlah..huhuh

    ReplyDelete
  24. sbr jela..

    sori first time msuk blog ni lps juin event td..hihi

    ReplyDelete
  25. setiap pekerjaan ada dugaan masing2x.

    apa boleh buat ,memang begitu telatah bdk2 sekolah.

    akak kena tegas bertempat dan control kemarahan .
    kena pandai ambik hati bdk2.

    lecturer korie selalu ckp mcm ni.

    ' soft skill tu penting dalam pekerjaan'

    ok kak, kta support dari belakang k.akak pasti boleh handle mslah ni ,juz take time sikit kot.

    fighting!

    ReplyDelete
  26. bagusnye leeza da jadi cikgu ganti

    entah mcm2 peel tu sampai iffah cm takut nk hadapi buat mse skng

    ReplyDelete
  27. hmm..ye bebanyak sabor jela..jangan hilang pertimbangan dah ler...bila habis sekolah nanti cikgu-cikgu nila yang akan mereka rindu tau..

    ReplyDelete
  28. jadi cikgu kena la byk bersabar ngan perangai murid2.

    ReplyDelete
  29. leeza mgajar kat skolah cina ke? pgalaman besar tu..apa2 pun ngn budak2 cina ni lain skit..shida penah je duduk dlm stuasi leeza ..bsabar k :)

    ReplyDelete
  30. Baru tau yang Leeza ni cikgu.

    Assalamualaikum cikgu... :)

    Banyak beli buku fixi ye cikgu.. Takpe, pelan pelan baca.. Baca yang paling best dulu :)

    Novel Isabella tu pun mantap jugak.

    ReplyDelete
  31. sabar ya leeza dugaan menjadi guru:)

    anyway good luck..:)

    ReplyDelete
  32. tak faham ... tugas guru bersabar .. kalau dimarah lagi tak masuk kepala

    ReplyDelete
  33. mencabarnya dapat budak2 degil.

    sabar ye cekgu :) mereka perlukan belaian. walaupun hati dorg tu keras.

    ReplyDelete
  34. sabar eh yunk..eca tau camne perasaan ajar bebudak cina...student eca dulu kan rata2 cina.....bljr bhsa cina sikit2 eh

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Tinggalkan Komen Anda.
Pada mereka yang mahu meninggalkan komen tanpa ada gmail, SILA KLIK PADA Anonymous.