Thursday, May 16, 2013

Kolaj Mudah Buat Kanak-kanak

Kolaj mudah buat kanak-kanak. Sebelum ni leeza ada buat entri berkaitan seni iaitu Kolaj Kumbang. Kali ni leeza ketengahkan kolaj yang mudah bertemakan tradisional iaitu gambar wau.

Dengan menggunakan cebisan kertas yang digunting kecil, leeza hasilkan kolaj gambar wau ni. Kelemahan hasil seni ini ialah gabungan warna yang kurang baik. Huuuuuuu

Kolaj Mudah Buat Kanak-kanak
Leeza dahulukan dengan draf gambar wau. Al-maklum, bukan semua murid kenal wau. Leeza print out gambar wau ni.

Cebisan kertas untuk kolaj.....
Kolaj Untuk Kanak-kanak
Dah habis gunting jadi cebisan. Leeza letak gam pada bahagian kertas...
Kemudian, taburkan cebisan pada bahagian yang ada gam..
Mudah tapi memerlukan ketelitian!

Kolaj Wau Kanak-kanak
Inilah hasil akhir leeza.... Belum sempat diaplikasikan kepada anak-anak didikku. Ho0o0o0o.... Takut nak buat sebenarnya..bimbang haru-biru jew kelas den nanti....

TITIK SANTAI :: :: ::  
Kalau u all ada idea tentang seni ni.. Share2 lah link kat leeza. Kadang2 buntu nak ajar seni ni. Hiiii......
 

22 comments:

  1. time sekolah rendah dulu cikgu selalu suruh buat kolaj hehe..

    ReplyDelete
  2. "Selamat Hari Guru" , cikgu Leeza..bestnya jadi anak murid leeza. :)

    ReplyDelete
  3. masa sekolah rendah dulu, jaa penah buat gak mcm ni, cikgu yg ajar....


    p/s : selamat hari guru cikgu leeza!!

    ReplyDelete
  4. wah.. menarik menarik.. hehehe

    ReplyDelete
  5. kak leeza..BK bru je menggunakan kaedah kolag untuk buat kad

    ReplyDelete
  6. nnt check kt sini ye :)

    http://www.nooratikahramli.com/2013/05/top-commentors-free-gift.html

    ReplyDelete
  7. cantik leeza....... kaler dia menarik.......

    ReplyDelete
  8. Cantiklaa tu kak...bleh aplikasikan di kelas tu kak,,ehee

    ReplyDelete
  9. aku ingat lg masa kecik dlu time buat kolaj. paling leceh adalah nak genting kertas warna tuh kecik2. mmg terus aku gunting besar2. hahaha...

    ReplyDelete
  10. wah, kreatif. cantik kak. hihi :D

    ReplyDelete
  11. saya pernah buat benda nih tie tadika, haha sekarang dah hilang ingatan entah ke mamna.

    ReplyDelete
  12. bestnya dapat cikgu camni...he he

    ReplyDelete
  13. dah lama tak tengok benda ni tau. maklumlah lama sgt dh tinggal zaman sekolah ni =)

    ReplyDelete
  14. mmg suka kolaj tapi leceh sbb gam2 tu he3....

    ReplyDelete
  15. teringat time sekolah dulu2.. seronok sangat kalau dapat di kenang balik

    ReplyDelete
  16. klu skolah dlu bnda ni lyeen paling tak suka kak..sbb mls nk gam2.hahahaha

    ReplyDelete
  17. wahhhh cantiknye :) teirngat masa sekolah

    ReplyDelete
  18. pena buat dgn student masa eca GSTT dlu....habis kelas bersepah.hahaha

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Tinggalkan Komen Anda.
Pada mereka yang mahu meninggalkan komen tanpa ada gmail, SILA KLIK PADA Anonymous.