Thursday, October 31, 2013

Bukan Salah Bahasa Melayu

Tajuk sebuah artikel "Bahasa Melayu bukan punca daya saing kita merudum  "  menarik minat leeza untuk berkongsi dengan para pembaca. Al-maklum, leeza kan guru bahasa.... (haaaaa tapi menulis tak macam guru bahasa.... ) 

Leeza share sebilangan perenggan artikel ini... (BACAAN PENUH DI SINI

Kemahiran berfikir antara jalan penyelesaian pertingkat mutu pendidikan

Kenyataan bahawa daya saing kita di persada antarabangsa dalam bidang pendidikan menjunam selepas kita bertukar kepada sistem yang menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar utama pada 1970 adalah tidak tepat selain bersifat tidak bertanggungjawab. 

 Malangnya, sekali lagi ia terbit daripada mulut kaum Melayu sendiri yang juga penutur jati bahasa Melayu. Ia semacam menuding jari kepada bahasa Melayu sebagai penyebab utama.

Bahasa Melayu dengan taraf bahasa modennya memang mampu memandaikan anak bangsa kita dalam semua jurusan ilmu”

Tidak dapat dinafikan bahawa keadaan merudum itu wujud, tetapi ia tidak sekali-kali ada kaitan dengan penggunaan bahasa Melayu secara dominan dalam sistem pendidikan negara.

Bahasa adalah alat untuk menyampaikan fikiran. Inilah peranan asasnya. Sehubungan itu, semua bahasa dianggap sama, yakni mampu menyatakan hasrat di hati penutur jatinya. Semua bahasa dianugerahkan Tuhan dengan kecekapan ekspresif walaupun dalam bentuk berlainan.

Walaupun begitu, bagi tujuan pendidikan, bahasa berkenaan perlu melalui proses untuk mewujudkan ragam baku yang akan digunakan untuk pelbagai hal rasmi dan formal. Dalam hal ini, bahasa Melayu memang sudah lama memiliki ragam bakunya.

  •  Keadaan anak bangsa kita yang kurang cekap ini, khususnya dalam sistem antarabangsa, tidak patut dikaitkan dengan bahasa Melayu yang digunakan. Beberapa negara lain yang menggunakan bahasa negara sendiri, antaranya Korea dan Jepun, tidak pun kekurangan daya saing mereka dalam beberapa penilaian prestasi antarabangsa.

TITIK SANTAI :: :: ::  
Berkongsi artikel ...... :-)

Wednesday, October 30, 2013

Bina Ayat Zoo Negara

Latihan Kertas 2, Bahagian A iaitu Bina Ayat berdasarkan gambar leeza kongsikan kali ni buat para pendidik. Kali ni leeza berkongsi gambar / aktiviti di Zoo Negara.... Sebarang kekurangan harap diberi tunjuk ajar... Sama-sama memajukan diri... heeeeeeeeeeeeeee

Lihat suasana di Zoo Negara, mari bina ayat bersama-sama. Latihan Bahagian A untuk kertas 2 penulisan.

Bina Ayat Berdasarkan Gambar_Zoo Negara
  •  beratur
  • menjual tiket
  • menghulurkan
  • melihat
  • makan
  • memandu
  • membuat pertunjukkan
  • menyaksikan pertunjukkan

LATIHAN BINA AYAT LAGI >>>SINI<<<<
USAHA TANGGA KEJAYAAN

TITIK SANTAI :: :: ::  
Mendidik dan terus mendidik ...........
 

Tuesday, October 29, 2013

Cara Study Yang Tidak Dibuat Orang

Kalau awak awak dan awak semua ikut cara study ni... Kategori boleh dapat perfect lah... haaaaaa.... 


Susah sangat nak cari isi penting.... Highlight jer lah satu buku... tentu-tentu semua penting... Ki ki ki
~ Saat dan detik masuk air keluar asap ~

TITIK SANTAI :: :: ::  
Layannnnn saja k.....

Monday, October 28, 2013

Bendera Malaysia Berkibar di ....

JALUR GEMILANG
Tidak sangka ..... Terima kasih kepada mereka yang mengibarkan bendera MALAYSIA...
KREDIT GAMBAR : FB AKU SAYANG TUN MAHATHIR

TITIK SANTAI :: :: ::  
Saya dilahirkan di MALAYSIA..... Love love love Malaysia....

Thursday, October 24, 2013

Tonton Insidious Chapter 2: Pengantin Hitam

Tonton Insidious Chapter 2: Pengantin Hitam
Gara-gara komen seorang kawan yang menyatakan bahawa INSIDIOUS CHAPTER 2 ni lebih menakutkan daripada THE CONJURING... Leeza pun serbu panggung nak layan INSIDOUS CHAPTER 2 ni... Fuuuhhhhh........ 

Dalam takut leeza beranikan diri juga lah kan... Duduk kat kerusi macam dah berbaring .... Ajak akak teman .. alek-alek leeza lagi takut daripada dia... Adalah dalam 3 4 kali leeza TERMENJERIT yer... stress jew orang depan erk.. im sorry!

REVIEW : 
  1. Apabila leeza buat banding beza THE CONJURING dengan INSIDIOUS CHAPTER 2 ni.. leeza prefer THE CONJURING.... 
  2. Sebab : INSIDIOUS ni macam tak berapa nak flow ceritanya... 
  3. Hantu (orang yang menakutkan tuuu) macam lawak jew.... :-)
  4. Situasi seram cerita ni berfokus kepada SOUND SEMATA.... SOUND yang tetiba kuat dan buat orang terkejut... :-)
Sekian....... Macam malas jew nak tengok cerita seram lagi... hik hik hik hokkkkkkkk.......
-
-
-
-
-


TITIK SANTAI :: :: ::  
Ho Ho Ho....................

Tuesday, October 22, 2013

Bahagian A: Bina Ayat 3 (Pasar Tani)

Bahagian A : Latihan Bina Ayat Berdasarkan Gambar bertemakan Pasar Tani. Gambar ni mempunyai 8 aktiviti. Kepada murid yang dalam kategori cemerlang, kalian bolehlah bina ayat majmuk dengan menggabungkan dua aktiviti yang bersesuaian.

Bina Ayat Berdasarkan Gambar (Pasar Tani)
CONTOH AKTIVITI :
  • menjinjing
  • memilih tomato
  • menghulurkan kacang panjang
  • melihat 
  • menimbang ikan
  • memasukkan ikan ke dalam bakul
  • memotong daging
  • menunggu

BUAT LATIHAN YANG BERTERUSAN

CONTOH AYAT :
  1.  
  2.  
  3.  
  4.  
  5.  


TITIK SANTAI :: :: ::  
Mari BINA AYAT bersama Cikgi Leeza.... :-p

Monday, October 21, 2013

Keputusan Giveaway Dapatkan Jam Tangan Dari Santai Leeza


Keputusan Giveaway Dapatkan Jam Tangan Dari Santai Leeza 
........ 
4 + 1 BLOGGER YANG MENDAPAT SAGUHATI : (Keychains ++)


2 BLOGGER YANG MENERIMA
 JAM TANGAN DARI SANTAI LEEZA
 ( JAM PUTIH)
(JAM HITAM)


    Tahniah leeza ucapkan kepada barisan pemenang .... ^_^
    Minta kalian beri detail untuk leeza poskan hadiah
     di PAGE FB SANTAI LEEZA (SINI
    atau 
    FB LEEZA (SINI) ...
    PM leeza k.... 

    1. NAMA
    2. URL
    3. MENANG SAGUHATI / JAM
    4. ALAMAT
    5. NO FON 
    Untuk pemenang jam, Leeza pilih berdasarkan kekreativiti entri  dan sambungan ayat yang leeza beri... Untuk saguhati 2 daripadanya leeza buat random.org dan 3 lagi leeza baca sambungan ayat.....

    TITIK SANTAI :: :: ::  
    Kepada yang tidak terpilih, leeza nak ucapkan ribuan terima kasih kepada kalian kerana memeriahkan giveaway pada kali nie.

    Tuesday, October 15, 2013

    Program Orientasi Pegawai Perkhidmatan Siswazah (PPPS) Gred DG41


    Minggu lepas 3 hari leeza berkampung di Putra Hotel Kuala Lumpur, Jalan Tun Razak untuk menghadiri Program Orientasi PPPS Gred DG41. Perkara yang paling kronik sepanjang 3 hari tu ialah kesesakan lalu lintas yang menguji kesabaran .... Serius TENSION......!!!! 

           Program Orientasi Pegawai Perkhidmatan Siswazah (PPPS) Gred DG41 ni banyak inputnya. Sebagai guru baharu, apabila kita menyertai program ini banyak yang leeza perolehi. Tidak dapat dinafikan ada ketikanya terasa zZz... Namun, leeza kuatkan juga lah semangat..... 

          Kesibukan menjalani tugas harian telah memberi impak yang negatif pada blog Santai Leeza.... Sedih rasanya yerk.... Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

         Minggu ni sibuk pula dengan key in markah dan program 1M1S ... Sungguh bertuah nama leeza sehingga tersangkut dalam AJK untuk program 1M1S... Terima dengan hati yang terbuka dan inilah masanya untuk leeza belajar dan mengumpul pengalaman untuk diceritakan kepada anak cucu dan cicit..... (ayat motivasi yang tak berapa nak membina)..... ^_^

    TITIK SANTAI :: :: ::  
    Berlari dan terus berlari.....
     

    Monday, October 7, 2013

    Senarai Peserta Giveaway Dapatkan Jam Tangan Dari Santai Leeza

    Senarai Peserta GIVEAWAY 
    1. http://myboyfriendisanarmy.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    2.  http://ape-kinah.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html 
    3.  http://lienliedot.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    4.  http://arinalola.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    5.  http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html 
    6.  http://sayangsyeeda.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    7.  http://nooramyma.blogspot.com/2013/09/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    8.  http://melangkaugarisan.blogspot.com/2013/09/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html
    9.  http://merahsitulip.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html
    10.  http://kumbanghere.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html
    11.  http://xanisnuradibahx.blogspot.com/2013/09/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    12.  http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html
    13.  http://mamadarwiish.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    14.  http://schomells.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    15.  http://sayanurazu.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html
    16.  http://thesunshinesgirl.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html
    17.  http://mommyas.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html
    18.  http://www.syuhadasalleh.my/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html
    19.  http://bdxbjubiru.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    20.  http://pkehidupan.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html
    21.  http://rawrmeansaranghaeyo.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    22.  http://atiqahnorbeli97.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    23.  http://whenmyheartisbeating.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    24.  http://ierahluvie.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    25. http://aimlesstalkt.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html  
    26. http://hanimsain-delimasari.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari-santai-leeza.html
    27.  http://selendandangputihku.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html
    28.  http://espiranzagurlz.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html
    29.  http://khalic.com/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza 
    30.  http://chocollyheart.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    31.  http://superpapaya.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    32.  http://kisahkita-story.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html
    33.  http://silenceprovince.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    34.  http://eymasushoppe.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    35.  http://aiskrimvanillacoklat.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html
    36.  http://tieyniff.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    37.  http://blogcontestgiveaway.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    38.  http://diyasesame.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html 
    39.  http://umikasum.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    40.  http://ceritasimatacoklat.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html 
    41.  http://farrahs-le-moustache.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html
    42.  http://akuainkausiapa.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    43.  http://www.dianarashid.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    44.  http://amirahamer.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html 
    45.  http://kasihlestariabadi.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    46.  http://arnilala.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html 
    47.  http://arunahakirah.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leez.html 
    48.  http://friends-jannah.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    49.  http://lalazarryn.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari_6.html 
    50.  http://superdeestorie.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    51.  http://superdreamland.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html
    52.  http://greennyworldland.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html 
    53.  http://givingbuster.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html
    54.  http://bluepinkiey.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    55.  http://ceritamayapersada.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    56.  http://smileon-secret.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html 
    57.  http://bluepinkiey.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    58.  http://anereodacandid.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html
    59.  http://www.nazlee.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html
    60.  http://www.mizisempoi.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html
    61.  http://fqaakmal.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html 
    62.  http://bilaaccountjdblogger.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html
    63.  http://budakkecikpunyabelog.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    64.  http://ohmymustachee.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html
    65.  http://rishamelongadis.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html 
    66.  http://www.kisahsidairy.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html
    67.  http://www.akupenghibur.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-tangan-dari.html 
    68.  http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html
    69.  http://aswanazmy.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
    70.  http://pokokredup.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html
    71.  http://chebethomekbong.blogspot.com/2013/10/giveaway-dapatkan-jam-dari-santai-leeza.html 
      TITIK SANTAI :: :: ::  
      Leeza akan mengambil masa 2 minggu untuk memilih pemenang... pemilihan berdasarkan jawapan anda melengkapkan ayat yang leeza beri.