Monday, November 24, 2014

Straits Chinese Jewellery Museum Melaka

Chinese Jewellery Museum Melaka
Masih berkaitan penulisan tentang Melaka. Harap ini bukan penulisan yang terakhir tentang Melaka. Ada masa dan peluang, jom berkunjung ke Melaka lagi.Selepas menghabiskan cuti di Melaka, sebenarnya leeza rasa macam ada beberapa tempat best yang tak pergi lagi. Akan datang, leeza rancang lain lah ke sana lagi. 

Oklah, kali ni leeza nak berkongsi tentang satu tempat yang unik di Melaka iaitu di Straits Chinese Jewellery Museum, Melaka . akan memaparkan koleksi barang kemas dan perhiasan masyarakat Baba Nyonya. Yang menariknya semasa kita melawat Straits Chinese Jewellery Museum, Melaka ialah kita akan dibawa oleh pekerja di situ sepanjang kita melawat muzium tu. Malahan penerangan juga diberikan oleh pekerja tersebut. 

Keistimewaan muzium ini, kita dapat mengetahui masyarakat dan kehidupan Baba Nyonya. Ini memang menarik, cara pekerja itu bercerita kepada kita juga menarik. Terima kasih leeza ucapkan. Kunjungan leeza ke Straits Chinese Jewellery Museum, Melaka telah menambah ilmu pengetahuan leeza tentang masyarakat Baba Nyonya
Chinese Jewellery Museum Melaka
Harga tiket untuk memasuki Straits Chinese Jewellery Museum, Melaka ialah RM15.00 untuk dewasa, kanak-kanak pula RM10.00. Satu tips yang leeza nak beritahu ialah kalian akan dapat memberi tiket dewasa dengan harga RM10.00 di sebuah kedai barangan antik beberapa buah kedai sebelum Straits Chinese Jewellery Museum Melaka.


Straits Chinese Jewellery Museum, Melaka ini dibenarkan untuk merakam gambar. Jadi tidak menjadi masalah kepada mereka yang suka merakam gambar atau video. 

Chinese Jewellery Museum Melaka
Untuk pengetahuan kalian, di Melaka terdapat dua buah muzium Baba Nyonya. Leeza hanya pergi Straits Chinese Jewellery Museum Melaka. Yang lagi satu tu, leeza tak larat dah nak bertapak. Hari tu leeza parking kereta di Menara Taming Sari, kemudian leeza bertapak sekitar bandar Melaka. Malas nak bawa kereta. Jalan sesak macam KL!

Alamat Chinese Jewellery Museum Melaka 
108, Jalan Tun Tan Cheng Lock, 75200 Melaka, Malaysia.
Telefon : 06-281 9763

Perkongsian gambar di Chinese Jewellery Museum Melaka
Chinese Jewellery Museum Melaka
Chinese Jewellery Museum Melaka
Chinese Jewellery Museum Melaka
Chinese Jewellery Museum Melaka
Sekian daripada Santai Leeza "Coperation" .... hihok

1 comment:

  1. Kalau nak pulun lawat semua tempat menarik di Melaka ni dua hari pun tak cukup. Bukan tak cukup masa, takut tak cukup duit. Dah la nak masuk ke semua tempat tu berbayar. Lawat la sikit-sikit. Barulah cuti sekolah tak bosan..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Tinggalkan Komen Anda.
Pada mereka yang mahu meninggalkan komen tanpa ada gmail, SILA KLIK PADA Anonymous.