Thursday, December 18, 2014

Paya Beach Resort Tioman Sebagai Pilihan


Percutian lalu, leeza silap memilih tempat untuk bercuti. Cuti akhir tahun, leeza buat keputusan untuk bercuti ke Pulau Tioman. Terlepas pandang akan musin tengkujuh, leeza telah membuat tempahan dan belian tiket feri ke Pulau Tioman.

Malangnya, hotel dan tiket feri yang telah dibeli tidak boleh dibatalkan. Maka, leeza pun terjah jer lah ke Pulau Tioman musim tu.

Leeza bertolak dari KL ke Mersing jam 3.00 pagi. Leeza tiba di sana jam 7.30 pagi. Perjalanan di awal pagi, paling mencabar masa melalui kawasan hutan dan jalan berliku sikit.
 
Ketibaan di Jeti Paya Tioman
Leeza menaiki feri jam 9.00 pagi. Perjalanan pagi tu selama 2 jam. Leeza menginap di Paya Beach Resort Tioman. Harga tiket feri ke Pulau Tioman RM70 (dua hala).

Pemandangan Keseluruhan Paya Beach Resort Tioman
Setibanya di Jeti Jeti Paya, leeza disambut baik. Pekerja Paya Beach Resort Tioman juga membantu para pelancong membawa bagasi ke kawasan resort mereka. Leeza sampai saja, leeza terus daftar masuk bilik. *Mungkin disebabkan tidak banyak pengunjung ke sana. (musim tengkujuh)
 
Bahagian Belakang Paya Beach Resort Tioman

Sekitar Paya Beach Tioman

Tambang Feri Teksi ke bahagian pulau yang lain RM35 sehala bagi setiap orang!
TIPS : pandai-pandailah cari orang kampung untuk tawaran harga yang lebih murah.

Boleh merentas hutan atau kawasan persisiran pantai (semasa air surut) selama 30-45 minit untuk ke Kg Tekek. Sebelum sampai Kg Tekek, kalian perlu ada kenderaan menjemput untuk ke  sana. Agak jauh perjalanan. Perlu lalui Berjaya Hotel. Jauh lah juga. Macam leeza hari tu, minta tolong orang kampung, harga murah lah sikit.

Boleh berjalan selama 30-45 minit untuk ke Perkampungan / bahagian pulau yang lain iaitu Genting.
Pemandangan Bukit di Paya Beach Resot Tioman
Di bahagian belakang Paya Beach Resot Tioman juga ada Rock Fall. Kawasan ni perlu hati-hati sebab banyak monyet. Leeza pun tak pergi ke kawasan tu sebab banyak monyet.

Makanan di Pulau Tioman, leeza boleh katakan agak mahal. Biasalah kan. Faham-faham sendiri sahaja lah.


RINGKASAN PENGINAPAN DI Paya Beach Resort Tioman
Harga Resort : Berpatutan (RM130 semalam)
Makanan : Kurang memuaskan (2 / 5 bintang)
Pemandangan : Baik (4.5 / 5 bintang)
Suasana : Baik (4 / 5 bintang)
Layanan : Baik (4 / 5 bintang)
Kawasan & Persekitaran : Memuaskan (3.5 / 5 bintang)


**Sekian terima kasih**